Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

22/07/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον
κ. Υπουργό Υγείας και Κοιν. Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: Ασθενεί το ΕΣΥ στα νησιά του Αργοσαρωνικού, στην Τροιζηνία και στα Κύθηρα

Εκρηκτικές διαστάσεις παίρνει το πρόβλημα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας στα νησιά του Αργοσαρωνικού, στην Τροιζηνία και στα Κύθηρα. Η μεγάλη έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και η ανυπαρξία στοιχειώδους ιατρικής υποδομής (μηχανήματα), έχει σαν αποτέλεσμα την έκπτωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας και την αδυναμία του ΕΣΥ να παρέχει ασφαλή νοσηλεία στους ασθενείς της περιοχής.
Πιο συγκεκριμένα:
- Στο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας, που εξυπηρετεί 65.000 μόνιμους κατοίκους, που την περίοδο του καλοκαιριού πενταπλασιάζονται, η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό επίπεδο. Στο παθολογικό τμήμα λόγω συνταξιοδότησης και μεταθέσεων έχουν μείνει μόνο 4 ιατροί από τους 9 που ήταν πριν 5 χρόνια, δεν υπάρχει διευθυντής, το παιδιατρικό υπολειτουργεί (1 παιδίατρος) και οι νοσηλεύτριες είναι και τραυματιοφορείς και καθαρίστριες. Το ακτινολογικό μηχάνημα είναι απαρχαιωμένο (25 ετών), ενώ δεν υπάρχει ακτινοσκοπικό μηχάνημα.
- Στο Κέντρο Υγείας Αίγινας που εξυπηρετεί 20.000 κατοίκους οι 4 παθολόγοι δεν επαρκούν για τις εβδομαδιαίες βάρδιες ενώ δεν υπάρχουν καρδιολόγος, ακτινολόγος και τραυματιοφορείς.
- Στο Κέντρο Υγείας Γαλατά από τις 10 οργανικές θέσεις εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού είναι καλυμμένες οι 5, δεν υπάρχει παιδίατρος ενώ λόγω έλλειψης τεχνολόγου ακτινολόγου και φυσικοθεραπευτή δεν λειτουργούν το ακτινολογικό και το φυσικοθεραπευτήριο.
- Στο Γενικό Νοσοκομείο –Κ.Υ. Κυθήρων δεν υπάρχει παιδίατρος, με αποτέλεσμα οι γονείς να μεταφέρουν τα παιδιά τους στη Σπάρτη.
- Στο πολυδύναμο Ιατρείο Σπετσών δεν υπάρχει οδηγός του ασθενοφόρου, με αποτέλεσμα για τα επείγοντα περιστατικά να χάνεται πολύτιμος χρόνος και να κινδυνεύουν οι ζωές των ασθενών.
Επειδή η προσφορά εργασίας του εναπομείναντος προσωπικού δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων και επισκεπτών, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο, των προαναφερομένων περιοχών.
Επειδή η απαράδεκτη αυτή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο, γιατί έχει ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να ταλαιπωρούνται αφάνταστα και να οδηγούνται πολλές φορές μέσα στην απόγνωσή τους σε ιδιωτικά νοσοκομεία σε βάρος των οικογενειακών εισοδημάτων τους.
Επειδή πλήττεται το κύρος και η αξιοπιστία του ΕΣΥ.




Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να πάρει και με ποιο χρονοδιάγραμμα, ώστε να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων στις παραπάνω αναφερθείσες υγειονομικές μονάδες, για να έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους πολίτες και επισκέπτες των παραπάνω περιοχών;

2. Με ποιο σχεδιασμό και ποιο χρονοδιάγραμμα δεσμεύεται έναντι των πολιτών του Αργοσαρωνικού, της Τροιζηνίας και των Κυθήρων, για να εξοπλιστούν οι παραπάνω ιατρικές μονάδες με τον αναγκαίο και σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό;





Οι ερωτώντες βουλευτές




Δρίτσας Θοδωρής




Λαφαζάνης Παναγιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου