Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

ΓΑΛΛΙΑ-ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

ΓΑΛΛΙΑ-ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Οι γαλλικές ευρωεκλογές είναι μία εκλογική αναμέτρηση με ηττημένους και νικητές. Η αποχή ξεπέρασε όλα τα δεδομένα γιατί κινήθηκε στα μεγαλύτερα επίπεδα από το 1979 και ξεπέρασε το 60%.
1ος μεγάλος νικητής της αναμέτρησης αναδείχθηκε το κυβερνητικό UMP του Νικολά Σαρκοζί με 28% εκλέγοντας 29 ευρωβουλευτές. Παρόλο το υπαρκτό κλίμα αντισαρκοζισμού και τις μεγάλες κοινωνικές κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ακόμη, το κόμμα της κυβερνητικής δεξιάς κατέλαβε άνετα την 1η θέση, 12 μονάδες πάνω από τις ευρωεκλογές του 2004. Κυβερνητικοί παράγοντες υπερτόνισαν σε δηλώσεις τους ότι είναι η 1η αναμέτρηση ευρωεκλογών που οι Γάλλοι αναδεικνύουν κυβερνητικό κόμμα 1ο.

Μεγάλος χαμένος των γαλλικών ευρωεκλογών αναδείχθηκαν οι Σοσιαλιστές. Με πτώση περίπου 12 μονάδων συγκέντρωσαν μόλις 17% εκλέγοντας 14 ευρωβουλευτές. Ήταν μία πραγματική καταβαράθρωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος(PS) που θα φέρει μεγάλες ανακατατάξεις στο κόμμα. Απογοητευμένη η πρόεδρος Μαρτίν Ομπρί δήλωσε « Το Σοσιαλιστικό κόμμα έχει ανάγκη από μία «βαθιά ανανέωση». Οι Σοσιαλιστές πληρώνουν την ανυπαρξία αντιπολίτευσης απέναντι στον Σαρκοζί, την σοσιαλφιλελεύθερη δεξιά στάση τους σε πολλά θέματα αλλά και τα πολύ σοβαρά οργανωτικά προβλήματα.

2ος μεγάλος νικητής των ευρωεκλογών αναδείχθηκαν το οικολογικό κόμμα «Ευρωπαϊκή Οικολογία» με επικεφαλή τον πρώην «κόκκινο» Ντανιέλ Κον Μπεντίτ. Συγκέντρωσαν 16,2% εκλέγοντας και αυτοί 14 ευρωβουλευτές. Ένα κόμμα Πρασίνων όπως αυτό κατάφεραν να αποσπάσουν εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό για τα δεδομένα του ρεύματος της οικολογίας στη Γαλλία χάρις στην χαλαρή ψήφο διαμαρτυρίας που απέσπασαν αλλά και χάριν και στην έξυπνη μιντιακή καμπάνια τους υπερδιπλασιάζοντας την δύναμη των Πρασίνων σε σχέση με το 2004 συγκεντρώνοντας 20% μόνο στην περιφέρεια του Παρισιού.

Μεγάλος χαμένος επίσης αναδείχθηκε το κεντροδεξιό Modem του Φρανσουά Μπαιρού που υποχώρησε στο 8,5% και τους 6 εκλέκτορες. Ήταν μία πτώση του κόμματος του Μπαιρού που δεν κατάφερε να παρουσιαστεί ούτε αυτό ως θεσμική αντιπολίτευση στον Σαρκοζί, θέτοντας ταυτόχρονα θέμα ηγεσίας σε αυτόν τον κεντροδεξιό σχηματισμό.

Πτώση παρουσίασε το ακροδεξιό κόμμα FN του Λεπέν συγκεντρώνοντας 6,5% εκλέγοντας 3 εκλέκτορες. Έπεσε περίπου 4 μονάδες σε σχέση με το 2004 δείχνοντας την πτώση στην γαλλική κοινωνία τα τελευταία χρόνια της ακροδεξιάς.

Σχετικά επιτυχές το ήταν το αποτέλεσμα για το Front de Gauche{Μέτωπο της Αριστεράς (Συμμαχία του ΚΚΓ με το κόμμα αποσχισθέν κομμάτι των Σοσιαλιστών (Κόμμα της Αριστεράς))}εκλέγοντας 4 εκλέκτορες με ποσοστό 6,3%. Ευφορία επικρατεί στο στρατόπεδο της συγκεκριμένης αριστερής συμμαχίας που επένδυσε κυρίως σε ένα αντινεοφιλελεύθερο και αντικυβερνητικό αντιπολιτευτικό λόγο και δράσεις αλλά και προπαγανδίζοντας την «Ενότητα της Αριστεράς».

Η ριζοσπαστική αριστερά του NPA συγκέντρωσε 5% χωρίς να καταφέρει να εκλέξει ευρωβουλευτή. Παρόλο που δεν ήταν το αναμενόμενο αποτέλεσμα, σταθεροποιείται ως μία πολιτική δύναμη σε εθνικό επίπεδο. Ήταν από τις κύριες δυνάμεις που βρέθηκε και στήριξε τους περισσότερους αγώνες στο προηγούμενο διάστημα εκφράζοντας ριζοσπαστικό λόγο και δράσεις. Το NPA με ανακοίνωση του δήλωσε καταρχήν ικανοποιημένο από το γεγονός ότι παρουσιάζεται ως πολιτική δύναμη σε εθνκό επίπεδο, εκφράζει εκτίμηση τα ποσοστά δεν εκφράζουν το υπάρχον κλίμα της κοινωνίας ενώ απευθύνει πρόσκληση σε όλες τις αντινεοφιλελεύθερες και αντικαπιταλιστικές αριστερές δυνάμεις για μία συμφωνία για κοινή δράση σε πολιτικά και κοινωνικά μέτωπα στο επόμενο διάστημα. \

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών σίγουρα θα επηρεάσουν τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στην Γαλλία. Η Γαλλία βρίσκεται ακόμη μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης με την φτώχεια και την ανεργία να αυξάνονται, είναι πιθανό ότι θα ενταθούν οι κοινωνικοί αγώνες και τα κοινωνικά κινήματα. Είναι σίγουρο ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις και αλλαγές στο Σοσιαλιστικό Κόμμα αλλά και μέσα στην Αριστερά ενόψει της συνέχισης της διακυβέρνησης Σαρκοζί αλλά και των τοπικών εκλογών του 2010

Παπανικολάου Κωνσταντίνος, Ανταπόκριση από Παρίσι

(Το παρόν άρθρο θα δημοσιευτεί στο καινούργιο φύλλο της εφημερίδας Εργατικής Αριστεράς, με επιπρόσθετες αναλύσεις για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών σε Ελλάδα και Ευρώπη. Προμηθευτείτε την στα τέλη της βδομάδας από τα μέλη της τοπικής οργάνωσης της ΔΕΑ στην Σαλαμίνα)

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ 2 ΔΗΜΩΝ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ, ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ:
ΠΑΣΟΚ: 35,70%, 4601 ψήφοι
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: 32,86%, 4235 ψήφοι
ΛΑΟΣ: 11,2Ο%, 1443 ψήφοι
ΚΚΕ: 5,14%, 662 ψήφοι
ΣΥΡΙΖΑ: 3,25%, 419 ψήφοι
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ-ΠΡΑΣΙΝΟΙ: 3,11%, 401 ψήφοι
ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ: 2,Ο7%, 267 ψήφοι

Η αποχή στο Δήμο Σαλαμίνας έφθασε το 45%.


ΔΗΜΟΣ ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΝ, ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ:
ΠΑΣΟΚ: 36,28%, 1253 ψήφοι
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: 28,37, 980 ψήφοι
ΛΑΟΣ: 10,97%, 379 ψήφοι
ΚΚΕ: 7,35%, 254 ψήφοι
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: 3,68%, 127 ψήφοι
ΣΥΡΙΖΑ: 3,53%, 122 ψήφοι
ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ: 2,20%, 76 ψήφοι

ΔΕΝ ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΜΑΣ!!

Ακολουθούν δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουνίου:

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ:
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους χιλιάδες ψηφοφόρους που τίμησαν με την επιλογή τους τον ΣΥΡΙΖΑ. Τους χιλιάδες αριστερούς και αριστερές που δούλεψαν σε αυτές τις εκλογές, σε όλη την Ελλάδα για την ενίσχυση της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Στις προηγούμενες εκλογές είπαμε ότι η επιλογή των πολιτών στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια δοκιμή. Όσα ακολούθησαν, από τότε μέχρι σήμερα, ήταν για εμάς μια δοκιμασία.

Δοκιμαστήκαμε στον πειρασμό να στρογγυλέψουμε τα λόγια μας και τις επιλογές μας για να τους χωρέσουμε όλους και ακόμα περισσότερους.

Δοκιμαστήκαμε σε δύσκολές αποφάσεις που μπορεί και να απομάκρυναν πολλούς.

Δοκιμαστήκαμε σε κοινωνικά μέτωπα και συγκρούσεις που ήθελαν τόλμη και γενναιότητα.

Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν στον κόσμο της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά ούτε και στους δικούς μας στόχους.

Σε όλο το προηγούμενο διάστημα βρεθήκαμε πολλές φορές κόντρα στον καιρό και κόντρα στα κύματα. Δεν μετανιώνουμε γι’ αυτό. Δώσαμε, όμως, και σκληρές μάχες ενάντια στις δικές μας αδυναμίες και πολλές φορές δεν τις υπερβήκαμε.

Είναι η στιγμή, με ανοιχτή συζήτηση και με δημοκρατικό και συλλογικό τρόπο, να δούμε πώς θα υπερβούμε τις αδυναμίες αυτές.

Είναι η στιγμή να αποτιμήσουμε τις ευθύνες του καθενός και της καθεμιάς από εμάς και να πάρουμε αποφάσεις για να συνεχίσουμε προς τα εμπρός.

Δεν χάνουμε την ελπίδα μας.

Η εκλογική ήττα της κυβέρνησης και τα συνολικά χαμηλά ποσοστά του δικομματισμού δημιουργούν ακόμα τις προϋποθέσεις για την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού.

Αρκεί οι δυνάμεις της αριστεράς και της οικολογίας να καταφέρουν να συντονίσουν τον βηματισμό τους και να συγκροτήσουν έναν νέο ισχυρό ενωτικό πόλο στα αριστερά του πολιτικού συστήματος που μπορεί να αποτελέσει την ελπίδα για την έξοδο από την κρίση.

Η συντηρητικοποίηση του εκλογικού σώματος αποτελεί αναμφίβολα μια αρνητική εξέλιξη.

Απάντηση στην κρίση δεν μπορεί να είναι η καταστολή, η περιχαράκωση και η ξενοφοβία.

Η εκρηκτική αύξηση της αποχής είναι, επίσης, μια αρνητική εξέλιξη.

Επιμένουμε, όμως, να μη σταματάμε να απευθυνόμαστε και σε όλους εκείνους που συνειδητά επέλεξαν να γυρίσουν την πλάτη στο πολιτικό σύστημα.

Από αύριο κιόλας θα συνεχίσουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή των αγώνων, ξέροντας ότι εκφράζουμε τις υπαρκτές αγωνίες και τις ανησυχίες τους. Και έχουμε τη βεβαιότητα ότι μπορεί να μην συναντηθήκαμε μαζί τους στην κάλπη, αλλά θα ξανασυναντηθούμε μαζί τους σε αγώνες.

Αύριο είναι μια καινούργια μέρα. Και θα είμαστε όλοι και όλες μαζί για να συνεχίσουμε το ταξίδι.

N. Χουντής: Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να ανοίξουν αισιόδοξοι δρόμοι
Ο Νίκος Χουντής, Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Γραμματέας της ΚΠΕ του Συνασπισμού, δήλωσε τα εξής :



Στο Συνασπισμό και στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως με συλλογικό τρόπο διαμορφώσαμε τη στρατηγική, τους πολιτικούς στόχους και τους τρόπους οργάνωσης της προεκλογικής μας προσπάθειας, έτσι και τώρα με συλλογικό τρόπο θα εκτιμήσουμε τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών.

Τις αμέσως επόμενες μέρες λοιπόν, έχουν προγραμματιστεί συνεδριάσεις των οργάνων του Συνασπισμού με τη συμμετοχή και των Γραμματέων των Νομαρχιακών Επιτροπών για να εκτιμήσουμε μαζί τους τη δουλειά και τα αποτελέσματα.

Θέλω να επαναλάβω ότι ευχαριστούμε όλον αυτόν τον κόσμο που δούλεψε και στην προεκλογική περίοδο και που, όπως αποδείχτηκε, αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες και αντιξοότητες, για να πετύχουμε το σημερινό αποτέλεσμα.
Θα μπορούσαμε να δηλώσουμε ικανοποιημένοι από το σημερινό αποτέλεσμα σε σύγκριση με το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών του 2004, όμως είχαμε βάλει υψηλούς πολιτικούς στόχους και ο κόσμος της Αριστεράς είχε μεγάλες προσδοκίες, και με αυτά θα αναμετρηθεί η προσπάθεια για αποτίμηση του αποτελέσματος.
Σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ανατροπή των συντηρητικών πολιτικών, της συσπείρωσης των δυνάμεων της Αριστεράς και για να ανοίξουν αισιόδοξοι δρόμοι για τη νέα γενιά και τον τόπο μας.

ΤΕΛΙΚΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ

ΤΕΛΙΚΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ

ΠΑΣΟΚ: 36,64%, εκλέγει 8 ευρωβουλευτές
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: 32,29%, εκλέγει 8 ευρωβουλευτές
ΚΚΕ: 8,35%, εκλέγει 2 ευρωβουλευτές
ΛΑΟΣ: 7,15%, εκλέγει 2 ευρωβουλευτές
ΣΥΡΙΖΑ: 4,7%, εκλέγει 1 ευρωβουλευτή
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: 3,49%, εκλέγει 1 ευρωβουλευτή

Η αποχή στη συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση εκτινάχθηκε στο 48% των εγεγγραμμένων πολιτών.