Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2009

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΠ. ΣΟΦΡΑΣ ΜΗΝΥΕΙ ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΣΤΟ SALAMINA-PRESS

Ιστορικά, τα δημοτικά πεπραγμένα της νεότερης ιστορίας του νησιού της Σαλαμίνας, επιβεβαιώνουν μιαν αδιάκοπη εναλλαγή αδιάφορων πολιτικών προσώπων, ως αντανάκλαση μιας εξίσου ανύπαρκτης, πολιτισμικά, εκλογικής βάσης. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που επιβεβαιώνει πως η κριτική προς τα πολιτικά πρόσωπα του νησιού είναι αδιέξοδη, από τη στιγμή που η αφετηρία όλων είναι μία: κατάληψη πολιτικού θώκου ως μέσο προσωπικής ανέλιξης στην κοινωνική ιεραρχία ενός μικροσκοπικού επαρχιωτισμού. Κι όμως, να μας επιτρέψετε να κάνουμε μια εξαίρεση στην κριτική μας και να αναφερθούμε στο νυν δήμαρχο Σαλαμίνας, μιας και τη δικαιούται επάξια.
Διότι, αποτελεί, ίσως, το πρώτο πολιτικό πρόσωπο του νησιού που με αφορμή ένα ενυπόγραφο δημοσίευμα στην ηλεκτρονική σελίδα ( blog ) salamina-press μήνυσε τον αρθρογράφο του για ψευδή συκοφαντική δυσφήμιση. Η επιλογή της σύνταξης της μήνυσης μέσω ενός blog, τη στιγμή μάλιστα που το ίδιο το κείμενο είχε μοιραστεί από τον ίδιο το συντάκτη του σε ανοιχτούς και δημόσιους χώρους του νησιού από χέρι σε χέρι (πλατείες, λαϊκή, δημαρχείο κ.λπ.), εγείρει ερωτήματα για την υπόγεια διαδρομή της μήνυσης. Δηλαδή την επιθυμία φίμωσης του ηλεκτρονικού λόγου που παράγεται αδιαμεσολάβητα και από τα κάτω στα blogs και που τόσο έχει τρομάξει τους διοικούντες. Ξεκάθαρα, η κίνηση του κ. Σοφρά ανοίγει τον ασκό του αιόλου και πρέπει να ειδωθεί ως μια συμβολική πράξη εκφοβισμού της τοπικής ηλεκτρονικής κριτικής. Δεν είναι τυχαίο που οι μάρτυρες της μηνυτήριας αναφοράς εμπλέκονται με τον πολιτικό και εκδοτικό κόσμο, δηλαδή, πρόκειται για άτομα, άμεσα θιγόμενα από τη δυναμική που εμφανίζεται στο κόσμο των blogs. Άθελά του, θέλουμε να πιστεύουμε, ο κ. Σοφράς, φαίνεται να βρίσκετε σε απόλυτη συμφωνία με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς φίμωσης του ηλεκτρονικού λόγου καθώς και με τις εκφοβιστικές πρακτικές ενός γενικότερου πανοπτικού μηχανισμού που ξεδιπλώνεται τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα. Διότι δεν ξεχνάμε την θεοκρατικού τύπου αποχώρηση του Σανιδά πριν λίγες εβδομάδες ( «ας με κρίνει ο Θεός» ) και τη ταυτόχρονη γνωμοδότησή του περί ανοίγματος της επέμβασης του δικαστικού ελέγχου στην ηλεκτρονική ελευθερία του λόγου. Τα blogs στο στόχαστρο.

Το εν λόγω δημοσίευμα που τρόμαξε -και δικαίως- τους ανθρώπους της εξουσίας τόσο πολύ, βρίσκεται στη διεύθυνση αυτή με τίτλο "ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ" και πρόκειται για το θέμα του τρωκτικού νταμαριού στο Μπατσί.


Καλούμε όλους τους σκεπτόμενους ανθρώπους καθώς και όλα τα τοπικά blogs να καταδικάσουν τέτοιου είδους πρακτικές, που δεν προάγουν τον πολιτικό διάλογο και μας οπισθοδρομούν.
Η μήνυση του δημάρχου Σπ. Σοφρά είναι μια μήνυση προς όλους μας.

ΒΑΚΙΛΟΣ

Κυριακή, 12 Ιουλίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ


Με αφορμή το κάλεσμα του σταθμού ΣΚΑΙ και της δημοτικής αρχής για τον καθαρισμό του δάσους της Φανερωμένης αλλά και των μεγάλων οικολογικών και κοινωνικών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στη Σαλαμίνα από την άθλια κατάσταση της καθαριότητας του νησιού αλλά και της ανύπαρκτης προστασίας δασικών εκτάσεων και όλου του περιβαλλοντικού πλούτου του νησιού η τοπική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Σαλαμίνας κοινοποιεί τις θέσεις της.
Θεωρούμε θετική την διάθεση των απλών πολιτών να συμμετέχουν στην υπεράσπιση του περιβαλλοντικού πλούτου του νησιού αλλά και στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης αλλά θεωρούμε τελείως αποδεικτικό το κάλεσμα της δημοτικής αρχής και των λοιπών συνδιοργανωτών την στιγμή που η κατάσταση της καθαριότητας του νησιού αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση χωρίς καμία αντίδραση.
Δηλώνουμε ανοικτά ότι θεωρούμε εντελώς προσχηματική την στάση και την κίνηση της παρούσης δημοτικής αρχής που καλεί τους πολίτες να καθαρίσουν το δάσος την στιγμή που το πρόβλημα με την καθαριότητα σε όλο το νησί είναι τεράστιο και αποτελεί μία ωρολογιακή βόμβα με τις ευθύνες αυτής της δημοτικής αρχής αλλά και των προηγούμενων να είναι δεδομένες.
Επιπρόσθετα θα θέλαμε να τονίσουμε ότι διαφοροποιούμαστε με το είδος της απολιτικής οικολογίας που λανσάρουν πολλοί τελευταία για την εξυπηρέτηση ιδίων συμφερόντων χωρίς να απαντούν στις κύριες αιτίες οικολογικών προβλημάτων όπως η καταστροφή δασικών εκτάσεων.
Θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο οικολογικό πρόβλημα αλλά και όλα τα οικολογικά προβλήματα που δυσκολεύουν τις συνθήκες διαβίωσης κατοίκων και επισκεπτών της Σαλαμίνας έχουν δημιουργηθεί από συγκεκριμένες πολιτικές των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αλλά και όλων των δημοτικών αρχών. Πολιτικές που έχουν μετατρέψει δάση και αιγιαλούς σε παράνομες χωματερές, πολιτικές που παραδίδουν προς εκμετάλλευση δημόσια αγαθά σε ιδιώτες και τέλος πολιτικές που προωθούν την υποχρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης και υποβαθμίζουν την πυροσβεστική και τα δασαρχεία οδηγώντας στην εγκατάλειψη δημοσίων αγαθών.
ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ