Δευτέρα 20 Απριλίου 2009

ΦΙΑΣΚΟ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ

Αντιδράσεις και αποχωρήσεις προκάλεσε η ομιλία του Ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στην Διάσκεψη του ΟΗΕ κατά του ρατσισμού στη Γενεύη. Αντιπροσωπείες ορισμένων χωρών αποχώρησαν ακούγοντας τα σχόλια του Ιρανού προέδρου, ο οποίος είπε ότι το Ισραήλ δημιουργήθηκε πάνω «στην πρόφαση των δεινών των Εβραίων».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Μ.Αχμαντινετζάντ χαρακτήρισε την κυβέρνηση του Ισραήλ ως το πιο «σκληρό και ρατσιστικό καθεστώς», προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Μόλις ο Ιρανός πρόεδρος είπε ότι το Ισραήλ δημιουργήθηκε πάνω «στην πρόφαση των δεινών των Εβραίων», πολλοί Ευρωπαίοι διπλωμάτες αποχώρησαν από το χώρο διεξαγωγής του συνεδρίου. Ορισμένες αντιπροσωπείες έσπευσαν να χειροκροτήσουν τον Μ.Αχμαντινετζάντ.

Ο Ιρανός πρόεδρος κατηγόρησε τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ ότι προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν ολόκληρο τον κόσμο.

Διαδηλωτής, που φορούσε πολύχρωμη περούκα διέκοψε την ομιλία του Ιρανού προέδρου, φωνάζοντας «Ρατσιστή! Ρατσιστή!» και πετώντας ένα αντικείμενο προς το μέρος του.

Ήδη οι ΗΠΑ και άλλες οκτώ χώρες είχαν αποφασίσει να μποϊκοτάρουν τη διάσκεψη, εκφράζοντας φόβους ότι αυτή θα χρησιμοποιηθεί ως βήμα για αντισημιτική κριτική, στοχοποίηση της Δύσης και θα τοποθετήσει τη θρησκεία πάνω από τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ανάμεσα στις χώρες που αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν τη διάσκεψη -εκτός από τις ΗΠΑ- είναι η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Πολωνία, το Ισραήλ, η Ιταλία και η Ολλανδία, ενώ η Βρετανία και η Γαλλία είχαν προειδοποιήσει ότι θα αποσύρουν τις αντιπροσωπείες τους σε περίπτωση που ο Αχμαντινετζάντ επιτεθεί φραστικά στο Ισραήλ.

Δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει στις χώρες που απέχουν και το γεγονός ότι στο βήμα της διάσκεψης θα ανέβει ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ο οποίος έχει προβεί σε σειρά εμπρηστικών δηλώσεων κατά του Ισραήλ, αρνούμενος δημοσίως το Ολοκαύτωμα.

Την θλίψη του για την απόφαση δυτικών χωρών να μποϊκοτάρουν τη διάσκεψη εξέφρασε και ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν, ο οποίος καταδίκασε και τις νέες δηλώσεις του Ιρανού προέδρου. Χρησιμοποίησε τη διάσκεψη «για να κατηγορήσει, για να διχάσει ακόμα και να προκαλέσει πάθη», υπογράμμισε ο Μπαν Γκι-Μουν

Τη Δευτέρα το Ισραήλ ανακάλεσε τον πρεσβευτή του στην Βέρνη μετά τη συνάντηση του Ελβετού προέδρου Χανς-Ρούντολφ Μερτς με τον Ιρανό πρόεδρο, στο περιθώριο της διάσκεψης για το ρατσισμό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, «δεν πρόκειται για ρήξη στις σχέσεις, αλλά για έκφραση δυσαρέσκειας από την πλευρά του Ισραήλ για την ανεκτική στάση της Ελβετίας απέναντι στο Ιράν».

(είδηση από in.gr)


Για μία ακόμη οι περισσότερες κυβερνήσεις (και δη δυτικές) έδειξαν την απίστευτη υποκρισία στο θέμα της "δήθεν αντιμετωπίσης" του ρατσισμού. Οι δυτικές χώρες μπουκόταραν την διάσκεψη με φόβο μήπως και δεχθούν κριτική για εγκλήματα όπως η υποστήριξη τα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ. Αλλά και από τις υπόλοιπες συζητήσεις τίποτα δεν αναφέρθηκε για διεθνή ρατσιστικά εγκλήματα από ρατσιστικές πολιτικές που επιβάλλουν ΗΠΑ και Ε.Ε. σκοτώνοντας και καταπιέζοντας μετανάστες. Τίποτα δεν αναφέρθηκε για τους πολέμους που γίνονται παγκοσμίως εκφρασμένοι με ρατσιστικό μίσος(υποβοήθούμενοι πολλές φορές . Τίποτα δεν αναφέρθηκε από τις ευρωπαικές κυβερνήσεις για το θέμα της ανόδου της ευρωπαικής ακροδεξιάς που έχει αυξήσει τις ρατσιστικές επιθέσεις στην ευρωπαική ηπείρου και τις ρατσιστικές μεταναστευτικές πολιτικές της Ε.Ε. που μετατρέπουν την Ευρώπη σε "φρούριο". Για αυτό οι λάοι πρέπει όλοι ενωμένοι σε όλες τις χώρες ντόπιοι και μετανάστες εργαζομένοι και φοιτητές να προσπαθήσουμε να εξαλείψουμε τον ρατσιμό και τον φασισμό αλλά και το σύστημα που τους παράγει τον καπιταλισμού. Οι μετανάστες είναι της Γης οι Κολασμένοι, Έλληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου